Zwarte lamellen

Je raamdecoratie poetsen, hoe begin je eraan? Een moeilijke en delicate klus. Wij geven je alvast enkele praktische tios over het schoonmaken en houden van jouw raambekleding zodat je er lang plezier van houdt. Raamdecoratie is een gevoelig product het vraagt dan ook de nodige aandacht om er zo lang mogelijk van te genieten. Maar hoe doe je dat nu? Over het algemeen is raamdecoratie er niet voor gemaakt om grondig te reinigen. Je kunt het stof namelijk beschadigen en dat is beïnvloedt de levensduur. Het is dus erg belangrijk dat je voorzichtig met je raambekleding omgaat.

De ‘schoonmaak’ technieken variëren per soort van raamdecoratie. We splitsen ze even voor jullie op:

Jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën schoonmaken begint met het schoonvegen van je houten, PVC of aluminium jaloezie met een plumeau of een niet statische droge stofdoek. Zo verwijder je al het stof dat los op de latjes ligt en komt het ook niet zo snel weer terug. Een andere manier om horizontale lamellen (latjes / jaloezieën) schoon te maken is door met een stofzuiger met een kleine borstelkop de lamellen schoon te zuigen.

Opgelet! Zorg ervoor dat de borstelkop proper is en zachte haren heeft, anders is er kans op beschadiging. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen bij je houten jaloezieën. Kantel de lamellen naar beneden. Zo kun je de ‘latjes’ makkelijk afstoffen met een droge doek.

Tip: werk van links naar rechts, van boven naar beneden. Kantel de latjes vervolgens de andere kant op en doe hetzelfde. Als je te maken hebt met hardnekkig vuil of stof, gebruik dan een klamme (bijna droge) doek om de vlekken op de lamellen te verwijderen.

Plisségordijn schoonmaken

Een plisségordijn heeft een unieke structuur, waardoor het een isolerende functie heeft. Plisségordijnen kunnen makkelijk stof vangen.
Blaas stof en vliegjes uit het gordijn of gebruik een stofzuiger met een kleine zachte (en schone) borstelkop en zuig met een lage zuigkracht langs beide kanten naar beneden.
Hardnekkige vlek? Probeer de vlek eerst te verwijderen zonder het gordijn nat te maken. Lukt dat niet? Dep dan met een licht vochtige doek op het gordijn. Vermijd wrijven op de stof. Laat je plisségordijn na het reinigen even helemaal uithangen om te drogen.

Gordijnen reinigen

Wil je je gordijnen weer schoon en fris hebben? Dan kun je ze het beste laten reinigen door een stomerij. Reinig je gordijn met mate, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten.

Vouwgordijnen schoonmaken

Het vouwgordijn is gemakkelijk schoon te maken. Houd het vouwgordijn stofvrij met een plumeau of een (niet statische) doek. Wil je hem echt goed reinigen? Haal het stof eenvoudig los. Verwijder de dwarslatjes uit het stof en maak de koorden los.

Zelf wassen? Was het vouwgordijn op 30 graden en zonder te centrifugeren. Om verkleuring te voorkomen gebruik je best geen waspoeder of teveel wasmiddel.  Je kunt het vouwgordijn ook naar de stomerij brengen voor een grondige reiniging. Reinig met mate om de kwaliteit van je vouwgordijn hoog te houden.

Rolgordijn (en duo rolgordijn) reinigen


Een (duo) rolgordijn is een duurzaam product en vereist weinig onderhoud.
Start met het uitrollen van het rolgordijn. Daarna kun je beginnen met het afstoffen van de voor- en achterkant. Doe dit met een plumeau of een droge microvezeldoek.

Regelmatig afstoffen is de boodschap!

Ongeacht welke raamdecoratie je hebt, het is altijd aangewezen het met de nodige voorzichtigheid schoon te maken.  Gebruik dus zeker geen natte doeken of agressieve poets producten. De belangrijkste tip die we je kunnen geven is: afstoffen! Hoe beter je je raambekleding stofvrij kan houden hoe langer de levensduur.

Chatten op Whatsapp
1
Welkom bij Houtenshutters.be!

Waar kan ik je mee helpen?