Houten jaloezieën op maat

Houten jaloezieën

Wat zijn houten jaloezieën?

Houten jaloezieën zijn een soort van raamdecoratie die bestaat uit horizontale stroken (vandaar ook vaak bekend als horizontale lamellen). Ze bestaan in verschillende breedtes en behalve in hout bestaan ze ook nog in verschillende andere materialen. Houten jaloezieën worden bediend via een bedieningsketting of koord maar het kan ook elektrisch. Je regelt op die manier zelf de hoeveel licht die binnenkomt en dat maakt ze uniek. Je kan ze volledig naar onder kantelen en dan maak je het donker, je kan ze open zetten om op een subtiele manier het licht naar binnen te laten komen en je kan ze naar boven kantelen om ze te gebruiken als zonwering. Vooral de laatste jaren vinden ze hun weg naar onze woon- en slaapkamers maar ook naar onze badkamers en kantoorruimtes.
Houten jaloezieën zorgen ervoor dat je op een magische manier kan spelen met licht en lichtinval. Je kan op een subtiele manier de zon binnenlaten maar je kan er ook voor zorgen dat de zon bij bepaalde werkzaamheden niet stoort. De veelzijdigheid zorgt ervoor dat ze de dag van vandaag heel populair zijn. Ze geven jouw huis of kantoor een heel aparte look.

Houten jaloezieën

Oorsprong

Ook aan houten jaloezieën hangt er een verhaaltje vast. Het woord “jaloezie” zou in deze betekenis afkomstig zijn van het Italiaanse woord “gelosia” en betekent “tralies van ijzer of hout van waarachter men kan zien zonder gezien te worden”. Dit is vermoedelijk bij overdracht ontstaan uit “middel tegen jaloersheid”, het traliewerk verborg vrouwen voor de blikken van buiten. Leuk om te weten toch? Sommige bronnen beweren zelfs dat het is ontstaan in bepaalde streken waar mannen meerdere vrouwen mochten hebben. Met de “jaloezie” zorgden ze ervoor dat de vrouwen niet gezien werden door anderen om op die manier “jaloezie” tegen te gaan. Leuk weetje, niet?
Houten jaloezieën werden oorspronkelijk ook gebruikt als zonwering maar ze betekenen ondertussen zoveel meer.
Na verloop van tijd hadden de houten jaloezieën ook hun weg gevonden naar Frankrijk. Jullie hebben vast al gehoord van “Louvre deuren”? Louvre deuren, houten deuren met horizontale latjes, kunnen als voorganger gezien worden van de houten jaloezieën. Ze werden gebruikt om voor de ramen te hangen om mensen ervan te weerhouden naar binnen te gluren.
Het voordeel van die louvre deuren was niet alleen dat mensen geen inkijk hadden maar dat er op warme dagen ook een frisse wind naar binnen kon door de opening tussen de latten.
Ze doken ook op in Nederland, als deuren maar ook als luiken.
Het duurde tot 1812 vooraleer de moderne versie ontstond zoals we die nu kennen. Een timmerman kwam met het idee om houten jaloezieën te maken met omkeerbare en verstelbare latten. En aan dit principe is tot nu toe nog niet veel veranderd.

De voordelen

1 .Houten jaloezieën hebben het grote voordeel dat je zelf de lichtinval kan bepalen. Wil je ’s avonds een sfeer van gezelligheid creëren, dan doe je ze volledig dicht, wil je overdag zoveel mogelijk licht laten binnenkomen dan kantel je ze volledig open. Komt er toch teveel zonlicht naar binnen maar je wil het niet volledig donker maken dan kan je de houten jaloezieën naar boven laten kantelen. Spelen met licht, de magische eigenschap van houten jaloezieën.

2. Houten jaloezieën hebben ook een isolerende functie doordat de lamellen elkaar overlappen. In de zomer kan je de warmte buiten houden door ze overdag te sluiten en zo blijft het heerlijk koel binnen. Hou je de houten jaloezieën gesloten tijdens de wintermaanden dan kan dit een gunstig effect hebben op jouw portemonnee want de warmte wordt vastgehouden. Een bijkomend voordeel is dat hout ook harde geluiden dempt en dat kan bijvoorbeeld interessant zijn als je raam uitkomt op een drukke weg.

houten jaloezieën op maat

3. Houten jaloezieën worden op maat gemaakt dus er zijn heel veel mogelijkheden om ze helemaal aan te passen aan jouw interieur en jouw wensen. Je kiest zelf de kleur en de breedte en zorgt dus op die manier voor een look die helemaal bij jou en jouw interieur past. En als je het allemaal niet zo goed weet dan zijn wij er om jullie bij te staan met ons professioneel advies. Samen zorgen we voor de unieke uitstraling van je leefruimte, slaapkamer, badkamer of kantoorruimte.

4. Houten jaloezieën zorgen voor een luxe uitstraling in verschillende soorten interieurs. Ze geven een ruimte ook een knus en gezellig gevoel. Door hun mooie afwerking ademen ze klasse uit in zowel een landelijk als een industrieel interieur of eender welk ander interieur. Ook in je kantoor zorgen houten jaloezieën voor een stijlvolle en tijdloze look. Voor elk wat wils.

Afmetingen en kleuren

Onze maatwerk jaloezieën zijn te verkrijgen in de breedtes 25,50 of 65 mm, de lengte kan je zelf bepalen met een maximum lengte van 3450mm (XXL). Je kan kiezen tussen meer dan 30 kleuren dus er zijn mogelijkheden genoeg om een persoonlijke look te creëren.
Vanzelfsprekend kan je rekenen op ons professioneel advies bij het kiezen van de juiste afmetingen en kleuren. Je kan zelf gaan meten en je kan daarbij onze pagina meetinstructies gebruiken maar je kan ons ook vragen om het meten voor jou te doen

Verschillende houtsoorten

1.Houten jaloezieën in lindehout

Lindehout is een inheems loofhout en is licht en zacht. Het is afkomstig van de linde. Ze behoren tot de grootst loofbomen, kunnen heel hoog en heel oud worden. Het kernhout is rozewit tot geelwit en het spinthout wit tot lichtbruin. Het hout is zacht en heeft een fijne nerf en is gelijkmatig opgebouwd. Het is gemakkelijk te bewerken en splintert niet. Het is vooral geschikt voor houten jaloezieën in normale breedtes.

2.Houten jaloezieën in abachi hout

Abachi is een zachte, witte loofhout soort die afkomstig is uit West Afrika. Het is afkomstig van een grote loofboom met een hoogte van 45 – 55m. Het kernhout is vers witachtig tot crèmegeel en er is geen duidelijk verschil tussen spint- en kernhout. De kleur en de kwaliteit van abachi kunnen, afhankelijk van de herkomst, iets variëren. Abachi is goed te bewerken, is zeer stabiel en splintert niet. Het voelt zacht en koel aan en kan veel vocht opnemen en wordt daarom ook vaak gebruikt voor het maken van saunabanken. De houtnerf is zichtbaar. Abachi is ook vooral geschikt voor houten jaloezieën van extreme breedtes.

3.Houten jaloezieën in bamboe

Bamboe behoort tot de familie van de grassoorten en is eigenlijk verhout gras. De stengels zijn hol, zoals bij bijna alle grassen en op geregelde afstanden worden ze onderbroken door knopen en daar zijn de bladeren dan aangehecht. De stengels hebben dicht opeen staande parallelle vezelbundels. Bamboesoorten groeien vaak heel snel. Er zijn zelfs soorten die een groeisnelheid hebben van maar liefst bijna 1 meter per dag. Bamboe is dunner dan ander hout en is gevoeliger aan vocht. Bamboe is vooral geschikt voor houten jaloezieën die weinig tot niet met vocht in aanraking komen. Houten jaloezieën van bamboe zijn natuurlijk, slijtvast en stabiel.

Het kiezen en opmeten

Bij het kiezen van houten jaloezieën is het heel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. In welke ruimte moeten de houten jaloezieën hangen? Als je ze bijvoorbeeld in de badkamer wil, kan je beter kiezen voor PVC met houtlook omwille van de vochtigheid in die ruimte. Hoe breed moeten ze zijn? Hoe breder de houten jaloezieën, hoe moeilijker het is om ze manueel te bedienen. Waar wil je ze bevestigen? Wil je ze in, voor of boven het raamkozijn bevestigen? Het opmeten is een heel secuur werk en dat kan je zelf doen maar wij raden toch aan om de opmeting op een professionele manier te laten doen. Zo ben je er zeker van dat alles goed en naar wens verloopt.

Verder hangt het kiezen van houten jaloezieën voor een groot deel af van persoonlijke smaak. Welke vibe wil je aan de ruimte geven? Ga je vooral voor het functionele of eerder voor het decoratieve? Kies je voor een manuele bediening van de houten jaloezieën of wil je ze graag van op afstand bedienen? Allemaal vragen die belangrijk zijn bij jouw keuze. Ook allemaal vragen die wij samen met jou overlopen zodat je niks over het hoofd ziet. Het is heel belangrijk om je goed te voelen in je interieur en kiezen voor de juiste raamdecoratie hoort daar zeker bij.

Het schoonmaken

Schoonmaken is nu niet meteen een leuke bezigheid maar het is wel heel belangrijk om houten jaloezieën regelmatig proper te maken. Op die manier heb je jarenlang plezier van de houten jaloezieën.

1.Stof afnemen

We kunnen er niet omheen, stof stapelt zich heel vlug op en houten jaloezieën vangen veel stof op. Stel het afstoffen niet lang uit. Vooral op zonnige dagen is stof op de houten jaloezieën heel goed zichtbaar en dat wil je natuurlijk vermijden.
Stof haal je best weg met een plumeau of een droge doek. Je laat de houten jaloezieën kantelen naar beide kanten en klaar is kees.
Je kan de houten jaloezieën eventueel ook schoonmaken met een stofzuiger en daar gebruik je dan het kleine opzetstuk voor. Zorg er wel voor dat dit opzetstuk zacht en proper is zodat de lamellen niet beschadigd raken.

2.Proper maken met water

Houten jaloezieën verzamelen niet alleen stof maar ook ander vuil en dan is een stofdoek alleen niet voldoende. Gebruik bij het schoonmaken lauw water. Je maakt een schone doek nat, wringt die uit, je neemt de lamel vast tussen duim en wijsvinger en je laat ze er tussen glijden. Gebruik vooral niet teveel water en maak de lamellen daarna ook weer droog met een droge doek op dezelfde wijze. Laat ze daarna op de open stand hangen zodat ze kunnen drogen.

3.Proper maken met schoonmaakmiddel

Het is niet echt aangeraden om houten jaloezieën proper te maken met schoonmaakmiddel maar soms kan het niet anders omdat je ze met gewoon water niet proper krijgt. Voeg een klein beetje schoonmaakmiddel toe aan het water en werk op dezelfde manier als met gewoon water. Gebruik nooit schoonmaakmiddel rechtstreeks op de houten jaloezieën want dat zou kunnen zorgen voor beschadigingen.
De boodschap is : regelmatig schoonmaken.

FAQ

1.In welke kleuren kan je de houten jaloezieën allemaal verkrijgen?

We hebben meer dan 30 kleuren in ons assortiment in zowel lindehout als bamboe. Voor elk wat wils.
Op onze pagina kleur-assortiment proberen wij aan de hand van foto’s duidelijk te maken welke kleuren er beschikbaar zijn. Hou er eventueel wel rekening mee dat kleuren op uw beeldscherm kunnen afwijken van de werkelijkheid. Ben je niet zeker van de juiste kleur of wil je meer variatie in kleurtinten, dan komen wij graag gratis langs met ons volledig assortiment.

2.Wat mag u van ons verwachten op het vlak van houten jaloezieën?

Al onze jaloezieën zijn van A-kwaliteit en beschikbaar in 30 verschillende kleuren. Deze zijn steeds beschikbaar in hout of pvc tot wel 3m breedte. Wij komen graag aan huis voor professioneel advies met gratis offerte en opmeting. Gemiddeld bedraagt de levertermijn 3 tot 6 weken na goedkeuring van de offerte.
houten jaloezieën op maat

3.Waar worden de houten jaloezieën gemaakt?

De houten jaloezieën worden 100% op maat gemaakt in Europa en bezitten het Europees kwaliteitslabel. Het zijn volledig gekeurde, kind en dier vriendelijke systemen met 2/5 jaar garantie.

 

4.Zijn de houten jaloezieën ook te verkrijgen met elektrische besturing?

Ja, de houten jaloezieën zijn ook te verkrijgen met elektrische besturing. Wij zetten voor jou even de voordelen van elektrische besturing op een rijtje.

Het is gemakkelijk. Je kan je houten jaloezieën vanop eender welke plaats in huis bedienen, van op de bank, je bed, je bureau,… 

Je kan ze niet enkel open en toe doen maar je kan via de besturing ook de gewenste lichtinval bepalen.

Het is veiliger. Kinderen of huisdieren kunnen niet verstrikt raken in de koorden. En als je op vakantie bent, kan je ze van daaruit instellen zodat ze bijvoorbeeld in de avond dichtgaan en ’s morgens open gaan waardoor je de indruk wekt dat je thuis bent.

Minder slijtage. Als je de houten jaloezieën elektrisch gaat bedienen, kan het niet fout lopen door verkeerde bediening waardoor ze dus merkelijk langer meegaan.

Houten horizontale lamellen

Naast houten jaloezieën met elektrische besturing bestaan er ook houten jaloezieën met een motor op batterijen. Later in dit artikel hier meer over.

5.Is de kleur die zal geleverd worden 100% hetzelfde als het kleurstaal?

De kleur kan lichtjes afwijken en daarom is het ook wel aangeraden om de houten jaloezieën die bestemd zijn voor éénzelfde ruimte in één keer te bestellen om lichte kleurverschillen te vermijden. Hou er ook wel rekening mee dat kleuren op uw beeldscherm kunnen afwijken van de werkelijkheid. Ben je niet zeker van de juiste kleur of wil je meer variatie in kleurtinten, dan komen wij graag gratis langs met ons volledig assortiment.

6.Is het ook mogelijk om houten jaloezieën te gebruiken in badkamers?

Voor gebruik in badkamers is het beter om PVC jaloezieën te gebruiken omwille van de vochtigheid. Is er een goede ventilatie dan kan je wel houten jaloezieën laten installeren maar je kan dan beter kiezen voor de abachi houtsoort die beter tegen vocht bestand is. Die houtsoort gebruiken ze ook in sauna’s.

Besturing van de houten jaloezieën met elektrische motoren en met motoren op batterijen

Naast houten jaloezieën hebben we nog een aantal soorten raamdecoratie in ons assortiment. Kort even een woordje uitleg.

1 .Verticale lamellen : ze hangen van boven naar beneden in verticale stroken en door middel van het tuimelen van de lamellen kan je de mate van lichtinval en privacy zelf regelen. Ze zijn vooral geschikt voor grote raampartijen. Ze zijn heel functioneel en bieden een optimale bescherming tegen de zon. Ze zijn te verkrijgen in 100 verschillende kleuren en modellen. Het systeem dat wij aanbieden is universeel en gemakkelijk te installeren. De lamel breedtes zijn 89mm en 127mm.

2. Houten shutters : ze worden soms verward met houten jaloezieën maar zijn toch net iets anders. Shutters zijn luiken die aan de binnenkant van het raam hangen. Ze hebben ook verstelbare lamellen en je kan ze open en dicht klappen. Een shutter is bijvoorbeeld handiger bij een deur die naar binnen toe open gaat.

3. Aluminium jaloezieën : hetzelfde principe als bij houten jaloezieën maar dan in aluminium. Aluminium jaloezieën zijn minder gevoelig voor vocht en zijn gemakkelijker schoon te maken. Ze zijn dus bijvoorbeeld meer geschikt voor gebruik in een badkamer.

4.Rolgordijnen : een rolgordijn is een gordijn dat op -en afgerold kan worden. Je kan er op een eenvoudige manier een raam mee afdekken. Er bestaat een groot gamma aan rolgordijnen dat kan aangepast worden naar ieders wens.

5.Pleated blinds : of ook wel plisségordijnen genoemd, zijn functionele gordijnen die uitvouwen van boven naar beneden. Ze bestaan in verschillende varianten. Pleated blinds bestaan uit een geplooide stof en als je het plisségordijn optrekt dan vouwt de stof op als een accordeon.

Wij zijn er ook voor de professional

Bij Houtenshutters.be kan je niet enkel als particulier terecht, ook voor bedrijven kunnen wij optreden. Geen enkel project is te groot voor ons van hotels, restaurants tot architecten of projectontwikkelaars. Wij en onze leveranciers werken graag nauw met jullie samen zodat we een op maat gemaakt concept kunnen voorstellen. Neem gerust contact op voor meer informatie. 

Gratis en persoonlijk advies

Wanneer je graag een aankoop wil doen van houten jaloezieën, (rol)gordijnen of lamellen maken wij graag een afspraak met jou. Onze adviseur komt graag bij jou langs op het afgesproken tijdstip met kleuren en materialen. Daarnaast kan je rekenen op professioneel interieur advies en gratis opmeting.  Na de opmeting ontvang je snel een op maat gemaakte offerte met de definitieve prijs. Tijdens en na dit hele proces kan je eenvoudig met ons communiceren via whatsapp of onze website. Ons team staat voor jou klaar!

Chatten op Whatsapp
1
Welkom bij Houtenshutters.be!

Waar kan ik je mee helpen?