Houtenshutters

Tips om je raamdecoratie te poetsen!

Hoe begin je met het schoonmaken van je raamdecoratie? Een lastige en delicate klus. Wij geven je praktische tips over het schoonmaken en onderhouden van je raamdecoratie zodat je er lang plezier van hebt. Raamdecoratie is een gevoelig product en vereist daarom de nodige aandacht om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Maar hoe doe je dat nu? Over het algemeen is raamdecoratie niet ontworpen om grondig schoon te maken. Je kunt de stof beschadigen en dat gaat ten koste van de levensduur. Het is daarom erg belangrijk dat je voorzichtig omgaat met je raamdecoratie.
De ‘schoonmaak’-technieken verschillen per type raamdecoratie. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Schoonmaken van jaloezieën

Schoonmaken van jaloezieën begint met het afnemen van je houten, PVC of aluminium jaloezieën met een plumeau of een niet-statische droge plumeau. Zo verwijder je al het stof dat los op de lamellen zit en komt het niet zo snel terug. Een andere manier om horizontale lamellen (lamellen/jaloezieën) schoon te maken, is door de lamellen te stofzuigen met een stofzuiger met een kleine borstelkop.

Let op! Zorg dat de borstelkop schoon is en zachte haren heeft, anders is er kans op schade. Gebruik geen schoonmaakmiddelen op uw houten jaloezieën. Kantel de lamellen naar beneden. Zo kunt u de ‘lamellen’ gemakkelijk afstoffen met een droge doek.

Tip: werk van links naar rechts, van boven naar beneden. Kantel de lamellen vervolgens de andere kant op en doe hetzelfde. Als u te maken hebt met hardnekkig vuil of stof, gebruik dan een vochtige (bijna droge) doek om de vlekken op de lamellen te verwijderen.

Plisségordijnen schoonmaken

Een plisségordijn heeft een unieke structuur, waardoor het een isolerende functie heeft. Plisségordijnen kunnen gemakkelijk stof opvangen.
Blaas stof en vliegen uit het gordijn of gebruik een stofzuiger met een kleine zachte (en schone) borstelkop en stofzuig beide kanten af ​​met een lage zuigkracht.
Hardnekkige vlek? Probeer de vlek eerst te verwijderen zonder het gordijn nat te maken. Werkt dat niet? Dep het gordijn dan met een licht vochtige doek. Wrijf niet over de stof. Laat uw plisségordijn na het schoonmaken volledig uithangen om te drogen.

Gordijnen reinigen

Wil je dat je gordijnen weer schoon en fris zijn? Dan kun je ze het beste laten reinigen door een stomerij. Reinig je gordijn met mate, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.

Vouwgordijnen reinigen

Het vouwgordijn is eenvoudig te reinigen. Houd het vouwgordijn stofvrij met een plumeau of een (niet-statische) doek. Wil je het echt goed reinigen? Maak dan het stof los. Haal de dwarslatten uit de stof en maak de koorden los.  Zelf wassen? Was het vouwgordijn op 30 graden en zonder te centrifugeren. Om verkleuring te voorkomen, kun je het beste geen waspoeder of te veel wasmiddel gebruiken. Je kunt het vouwgordijn ook naar de stomerij brengen voor een grondige reiniging. Reinig met mate om de kwaliteit van je vouwgordijn te behouden.

Rolgordijnen (en duo-rolgordijnen) reinigen.

Een (duo-)rolgordijn is een duurzaam product en vraagt ​​weinig onderhoud.
Begin met het uitrollen van het rolgordijn. Daarna kun je beginnen met het afstoffen van de voor- en achterkant. Doe dit met een plumeau of een droge microvezeldoek.

Regelmatig afstoffen is de boodschap!

Ongeacht welke raamdecoratie u heeft, het is altijd raadzaam om deze met de nodige voorzichtigheid schoon te maken. Gebruik dus zeker geen natte doeken of agressieve schoonmaakmiddelen. De belangrijkste tip die we u kunnen geven is: afstoffen! Hoe beter u uw raamdecoratie stofvrij kunt houden, hoe langer de levensduur.

Scroll naar boven
Chat openen
Welkom bij Houtenshutters.be!
Waar kan ik je mee helpen?
We proberen zo snel mogelijk te antwoorden.